Garda

 • UPOZORENJE:
 • PRAVNE NOTE
 • Rješenjem Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ,Sektora za znakove razlikovanja od 10.10.2009. godine zaštičena su osnovna obilježja /žig ,ime udruge i ostalo/ te odora povijesne postrojbe u svom izgledu i obliku.Time je okončan proces zaštite obilježja i odore Udruge građana Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije Osijek i njezine povijesne postrojbe koje je pokrenilo poglavarstvo Udruge.
 • Donošenjem spomenitih rješenja ZABRANJENO je nedopušteno korištenje svih fotografija za razne medijske i osobne interese koje štete udruzi kao i  preprodaja  obilježja Udruge i svojevoljna reprodukcija fotografijama ili snimkama gardista s odorom u cijelosti ili djelovima u tiskanim ili digitalnim medijima /za kalendare,brošure,suvenire,naljepnice,spotove,ostale reprodukcije i drugo/bez pisanog  ODOBRENJA  poglavara udruge i sklapanja odgovarajućeg sporazuma o međusobnim pravima i obvezama.
 • Za svako suprotno postupanje poglavarstvo Udruge tražit će zadovoljštinu preko odgovarajućih državnih institucija i tijela sudske i policijske vlasti.
 • Ova obavijest ujedno je i javno U P O Z O R E NJ E  svima koji žele ostvariti poslovni interes, ili neki negativan prikaz  preko isticanja obilježja ili pripadnika povjesne postrojbe , da to ne čine bez predhodnog dobivenog odobrenja UO Udruge.

 

 

 • NN 6/2019 (18.1.2019.), Odluka o dodjeli priznanja Povelje Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju i
  njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kul
  turne baštine Republike Hrvatske
  PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE
  122
  Na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 5. Ustava Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 56/90, 135/97,
  113/00, 28/01, 76/10 i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i odredbe članka 2., 3. i 24. Zakona o
  odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske (»Narodne novine«, 20/95, 57/06 i 141/06), a na prijedlog Državnog
  povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, donosim
  ODLUKU
  O DODJELI PRIZNANJA
  Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine
  Republike Hrvatske, dodjeljuje se
  SAVEZU POVIJESNIH POSTROJBI HRVATSKE VOJSKE
  HRVATSKOM SOKOLU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE
  VARAŽDINSKOJ GRAĐANSKOJ GARDI (GRAD VARAŽDIN)
  KRIŽEVAČKOJ DJEVOJAČKOJ STRAŽI (GRAD KRIŽEVCI)
  HRVATSKOJ BRATOVŠTINI BOKELJSKOJ MORNARICI 809.
  PLEMENITOJ OPĆINI TUROPOLJSKOJ
  KARLOVAČKOJ GRAĐANSKOJ GARDI (GRAD KARLOVAC)
  SAMOBORSKOJ NARODNOJ GARDI
  KU »STARI GRANIČAR« ŽUPANJA
  BJELOVARSKIM GRANIČARIMA-HUSARIMA 1756.
  ZRINSKOJ GARDI ČAKOVEC
  PP KZŽ »KOSTELSKA PIŠTOLA – KEGLEVIĆEVA STRAŽA KOSTEL«
  SENJSKIM USKOCIMA (PUČKO OTVORENO UČILIŠTE M. C. NEHAJEV)
  POVIJESNOJ POSTROJBI SVETONEDELJSKA GARDA PETAR II. ERDÖDY
  DRUŠTVU DUBROVAČKIH TROMBUNJERA
  GRADSKOJ STRAŽI BAKAR.
  Klasa: 061-01/18-01/22
  Urbroj: 71-06-04/4-18-01
  Zagreb, 20. prosinca 2018.
  Predsjednica
  Republike Hrvatske
  Kolinda Grabar-Kitarović,

 

 • U našoj udruzi okosnica postojanja je Počasna  garda koja broji do 50 pripadnika, sastavljena od studenata, učenika i djelatnika. Počasna garda Hrvatskog sokola  sudjeluje na mnogim manifestacijama koje se organiziraju na razini grada, županije, državnoj, vojnoj, crkvenoj, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, športskih , kulturnih udruga

 

 

 

 

 

 • Sudjelovali smo i sudjelujemo na polaganju vijenaca na Oltar domovine, sudionici smo mimohoda oružanih snaga Republike Hrvatske, prisezi predsjednika Republike Hrvatske, na II. Svjetskim vojnim igrama u Zagrebu,vojnom mimohodu u Zagrebu.
 • Svečane prisege vojnika u Požegi, Osijeku, Zagrebu te na najvažnijim manifestacijama u hrvatskoj kao u Karlovcu, Varaždinu, Zagrebu, Požegi, Brođancima, Piškorevcima, Slavonskom Brodu, Vinkovcima ,Križevcima, Velikoj Gorici , Dubrovniku, Kostelu ,Bilju, Bjelovaru , Čakovcu , Varaždinu , Samoboru ,Svetoj nedjelji , Pregradi ,

 

 • Vukovaru, Belom Manastiru, Batini, Đakovu, Otoku, Iloku, Poganovcima , Bilju, Bakru, Rijeci, Poreču ,Đakovu, Ogulinu, Bužimu ,Gospiću ,D. Miholjcu, Našicama ,Lazama ,Usora BiH i ostalim mnogobrojnim gradovima i općinama.
 • Potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje na polju kulture, povijesti i sporta dana 02.ožujka 2013. godine pred 270 uzvanika.

 

Slavonski Brod-izbor najljepše djevojke i nošnje u hrvatskoj

 • Sudjelovali smo kako u Hrvatskoj tako i  u inozemstvu  kao Beču, Budimpešti, Sloveniji, Pečuhu ,Njemačkoj, Poljskoj, Bruxellesu , Češkoj , Slovačkoj, Austriji itd.
 • Lurdess
 • Pečuh

POČASNA GARDA HRVATSKOG SOKOLA  JE PEČAT NAŠEG GRADA, ŽUPANIJE I HRVATSKE!

 • U počasnoj  gardi slijedi interna vojna hijerarhija te je na čelu garde bojnik, satnik, natporučnik, poručnik, desetnik i na kraju gardist. Počasna  garda ustrojena je po  pravilniku koji se doslovno provodi pri svakom izlasku garde.
  Poznata obilježavanja događaja:

obilježavanje dana OBŽ

 • Hrvatski sokol ima svoj dan i to 30. travnja u spomen na velike hrvatske mučenike Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana 
 • koji su u Bačkom Novigradu 1671 godine pogubljeni.
 • Obilježavanje sječanja na Vukovar pripadnika počasne sokolske garde i Maraton kluba Hrvatski sokol Osijek

 

 • Obilježavanje 20 godina Hrvatskog sokola u Osijeku


 • Đačka straža ili počasna garda  Hrvatski sokol slavi svoj dan 21. ožujka 1848. godine kada je i uspostavljena, a čuvala je Bana Josipa Jelačića kao i red i mir tada u prevratima zahvaćene Hrvatske.
 • Dana 16.09. 1896. hrvatski su sveučilištarci pod zastavom Hrvatskog sokolskog saveza, a pod vodstvom Stjepana Radića i Vladimira Vidrića spalili mađarsku zastavu ne podržavajući tadašnji režim koji je bio na snazi i tog se dana  obilježava kao Dan zastave Hrvatskog sokola.

 

Komentari su zatvoreni.