Povijest počasne garde

 

 

  • Fotografije generacije 1996 godine ,kazuje i prvo poglavarstvo udruge Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije Osijek


  • Hrvatski sokol Osijek osnovan je davne 1896. godine u gornjem gradu. Osnovni cilj udruge bila je tjelovježba kao temelj odgajanja mladeži. Hrvatski sokol nastavlja tradiciju istoimene osobne straže hrvatskog bana Josipa Jelačića, a u političkom smislu u Kraljevini Jugoslaviji bio je oporbena udruga Jugoslavenskom sokolu, te je budio i čuvao nacionalnu svijest hrvatskog čovjeka. Iz tih razloga rad Hrvatskog sokola nije bio dopušten u bivšoj Jugoslaviji.

Sokolsko poglavarstvo iz 1923 godine

  • 1990. godine u Osijeku je obnovljen je rad Hrvatskog sokola, ali izbijanjem rata njegovi članovi morali su na bojište kako bi branili tek stečenu državnu i nacionalnu samostalnost, te stali u obranu suvereniteta domovine ne dajući neprijatelju da prođe i nastavi pohod na naše domove. Tada je Hrvatski sokol nosio naziv Sokolska župa Strossmayer,a poglavar je bio Igor Vrandečić.
  • 1995. godine ponovno se obnavlja rad Hrvatskog sokola kada se radi na promicanju povijesne uloge udruge te se u većem broju počinju nabavljati svečane odore i nužna oprema. Tada udruga mijenja naziv u Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije Osijek.

Obilježavanje Dana đačke straže- počasne sokolske  garde

  • Hrvatski sokol uspješno djeluje na očuvanju povijesno-kulturne baštine  Slavonije i Baranje ali i Hrvatske.

Kolona  sjećanja u Vukovaru

 

 

Komentari su zatvoreni.